500₺ ve üzeri siparişlerde kargo ücretsiz!

Kahvenin ve Mitlerinin Doğduğu Ülke: Etiyopya

ethiopia-gigesa-natural

photo: https://www.christmastopgift.com/?product_id=21291446_32

"Buna dabo naw" Etiyopya'nın Amharca dilinde "Kahve bizim ekmeğimiz." anlamına geliyor. Kahvenin doğduğu ve keşfedildiği yerlere dair çeşitli hikayeler vardır. Bir hikayeye göre kahve, Yemen'in Mocha kentinde münzevi olarak yaşayan Şeyh Omar adında çok dindar bir Müslüman tarafından keşfedilmiştir. Bir diğer hikayeye göre ise Etiyopyalı bir çoban olan Kaldi bu içeceğin kaşifidir. 

Kaffa'dan Habeşli bir keçi çobanı olan Kaldi, bir manastırın yakınındaki yaylada keçilerini güdüyordu. O gün keçilerinin çok garip davrandıklarını fark etti: heyecanlı bir şekilde zıplıyor, yüksek sesle meliyor ve arka ayakları üzerinde adeta dans ediyorlardı. Kaldı, keçilerinin heyecanının kaynağının, parlak kırmızı meyveleri olan küçük bir çalı olduğunu buldu. Merakına yenik düştü ve bu bilmediği meyveleri kendisi denedi.

Keçileri gibi Kaldi de kahve kirazlarının enerji verici etkisiyle canlandı. Ceplerini bu kırmızı meyvelerle doldurduktan sonra eve koşarak karısına bu "cennetten gönderilen" meyveleri gösterdi. Karısıyla birlikte keşişlerle paylaşmak için yakınlardaki manastıra gittiler. 
Manastıra vardıklarında Kaldi'nin kahve çekirdekleri sevinçle değil, küçümsemeyle karşılandı. Bir keşiş, Kaldi'nin meyvelerini "şeytanın işi" olarak adlandırdı ve ateşe attı. Ancak efsaneye göre, ateşte kavrulmuş çekirdeklerin aroması, keşişlerin bu yeniliğe ikinci bir şans vermesi için yeterliydi. Kahve çekirdeklerini ateşten çıkardılar, parlayan közleri söndürmek için ezdiler ve onları korumak için sıcak su dolu bir ibriğe koydular.

Manastırdaki tüm keşişler kahvenin kokusuna dayanamadılar ve denemeye geldiler. Çin ve Japonya'da çay içen Budist rahipler gibi, bu keşişler de kahvenin canlandırıcı etkisinin, ruhsal faaliyetleri (bu durumda, dua ve kutsal adanmalar) sırasında uyanık kalmalarına yardımcı olduğunu fark ettiler. O andan itibaren, bu yeni keşfedilen içeceği her gün dini bağlılıklarına yardımcı olması için içeceklerine dair yemin ettiler.

Story'de, binbir emekle üretilen Etiyopya kahve çekirdeklerinin aromasını en iyi şekilde ortaya çıkarmak için kavurma profillerimizi sürekli geliştiriyoruz. Sizler için Gigesa, Bombe ve son olarak Konga ve İdido çiftliklerinden aldığımız nitelikli kahveleri paylaşıyoruz. 

Kaynak: https://www.thespruceeats.com/ethiopian-coffee-culture-765829

Yorum yapın

Yorumların yayınlanabilmesi için onaylanması gerektiğini lütfen unutmayın