500₺ ve üzeri siparişlerde kargo ücretsiz!

Etiyopya Kahve Çekirdeklerimiz Vol. 2

Etiyopya kahve çekirdekleri ile çıktığımız yolculuğumuzda sona gelmemiz mümkün olmasa da Story'de size sunduğumuz Etiyopya çekirdeklerinden son iki çekirdeği Bombe ve Konga'yı anlatacağız. Bu iki çekirdeğin hikayesini ve demleme önerilerimizi sizin için derledik.

ethiopia coffee map

Etiyopya Bombe

Etiyopya çekirdekleri arasında özel bir yeri olan ve bir çok insanın favorisi haline gelen çekirdeğimiz Bombe, ülkenin güneyinde bulunan Sidama bölgesinin Bombe köyünde yetiştirilmektedir. Asefa Dukoma ve ailesi kendileriyle birlikte bölgede bulunan 667 üreticiyle birlikte Bombe'nin dağlık ve yüksek bölgelerinde kaliteli kahveler yetiştiriyorlar. 1920-2020 metre yükseklikte üretilen bu çekirdekler Bonora nehrinin yakınındaki Bombe Abore Yıkama İstasyonun'da yıkanma sürecine giriyor.  36-72 saat süren fermantasyon sürecinin ardından çekirdekleri 9-12 gün arasında süren güneşin altında kurulama sürecine bırakılıyor.

Yüksek bölgede ve titizlikle yetiştirilemesinin sonucunda gövdeli ve aromaları belirgin nitelikli çekirdek haline gelen Etiyopya Bombe, SCA'nın belirlediği kriterlerde 83.50 puanını almıştır. 

Tadım notları ise şöyledir: Süt ve portakal suyu kokteyli yumuşaklığı, orta kısımlarda ortaya çıkan sütlü bonbon şekeri, uzun süren kadifemsi bitiş sırasında ortaya çıkan keskin ve net şerbetçi otu tatları.

Bu çekirdeğimizi özellikle manuel brewing yöntemleri (pour over, v60 immersion, aeropress) ile denemenizi şiddetle tavsiye ederiz. 

Ethiopia Bombe

Etiyopya Yirgacheffe Konga 

Bu yılki hasatın sonunda Story için seçtiğimiz çekirdeğimiz, yine ülkenin güneyinde bulunan Gedeo bölgesinin Yırgacheffe Konga köyünde yetişen Etiyopya Konga. 2002 yılında kurulan Konga Yıkama İstasyonu, o zamandan bugüne kadar yaklaşık 1200 yerli çiftçinin katkılarıyla dünyaya nitelikli kahve çekirdekleri üretmeye devam ediyor.

"Birden fazla baharın ülkesi" anlamına gelen Yırgacheffe, kahve üretimi için ideal iklime, yüksekliğe ve jenerasyonlara yayılan bir kahve yetiştirme bilgisine sahip. Hatta bu bölge bir çok insan tarafından kahvenin doğduğu bölge olarak kabul edilir. Yırgacheffe'de bulunan çiftçilerin çoğu küçük çiftliklere sahip ve aile olarak yıllardır kahve üretimi yapan insanlar. Kahve çekirdekleri bir çok aromayı içinde barındırmasıyla bilinen bu bölgede, genellikle meyve halinde yıkama istasyonuna satılan çekirdekler, burada farklı profillere sahip yeşil çekirdekler halini alıyorlar. 

Etiyopya'dan Kadıköy'deki kavurma odamıza gelen bu değerli çekirdekleri aromasını en iyi şekilde sunacak profile uygun olarak kavuruyoruz. Bu sayede meyvemsi, gül çayı, bal, limon tatlarına ve kalıcı bitişe sahip Etiyopya Konga çekirdeğine kavuşuyoruz. 

Bir çok single origin çekirdekler gibi Etiyopya Konga'yı da özellikle filtre kahve ile denemenizi şiddetle tavsiye ederiz. 

ethiopia coffee farmers

 

Yorum yapın

Yorumların yayınlanabilmesi için onaylanması gerektiğini lütfen unutmayın